www.prinswilhelmgymnasiet.se


Vykort ha en skön sommar!
SOMMARLOV
Höstterminen startar 19/8
Eleverna i år 1 börjar 09.30


FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Våra krönikor

Vi är elever som går på språkintroduktion och har skrivit våra första krönikor!

Vi är elever som går på språkintroduktion sedan augusti 2016.

Vi har skrivit våra första krönikor och vi tyckte att det var spännande att skriva dem. Vi vill uppmuntra och inspirera andra elever som är nybörjare på svenska så att de kan utveckla sitt skriftspråk. Därför publicerar vi våra krönikor här. Att skriva en krönika i början är svårt men om man övar, då kommer det att bli lättare.

 

 

Människans bästa vän? Inte överallt i världen!

För två år sen bodde jag i en svensk familj i Malmköping. Där hade jag ett eget rum och familj bodde på övervåningen. Familjen hade två husdjur, en katt och en hund.

Första gången jag såg hunden blev jag rädd att den skulle bita mig, för att jag kommer från Somalia och där är inte hundarna husdjur, det finns ingen som tar hand om hundarna så dom lever på gatorna och är inte alls tama. När jag såg att familjen kramade och klappade hundarna blev jag väldigt förvånad, jag frågade familjen varför klappar ni hunden och ger den mat? Familjen berättade att i Sverige är hundar som barn och kan till och med vara ens bästa vän. Jag såg att hunden hade egen matplats och till och med egen säng. Och i affärerna fanns det en hel hundavdelning där dom säljer mat och leksaker till hunden. Då insåg jag att hundar betyder mycket för svenska folket.

Mitt största problem var när paret i familjen inte var hemma, jag vågade inte gå ut ifrån rummet för att jag var så rädd för hunden, även när jag var tvungen att gå på toaletten så vågade jag inte. Efter två månader började jag att anpassa mig och sakta sakta lärde jag mig att vara i närheten av hundarna utan problem.

En till sak som jag har uppfattat är att hunden har sitt egen beteende och känslor, om man inte var snäll mot hunden då var hunden inte snäll tillbaka. Av alla djur visar hunden det mesta lojalitet och tacksamhet, tycker jag.

Igenom tiden har jag förstått att man inte har hundarna som bara husdjur men man kan också använda de på olika sätt för att hjälpa människor som t.ex polis, blinda människor, sjuka människor, bevaka egendom o.s.v.

Avslutningsvis vill jag säga att hunden är det enda djur som förstår människor och hunden är ett av de klokaste djuren som finns på jorden.

 

I min barndom!

Jag är en kille som är från Afrika och mina åsikter om detta ämne påverkas av min omgivning, kultur och livserfarenhet. I Somalia tänker föräldrarna på att barnen ska veta först och främst: Vilken religion ska barnen ta? Vilken tradition som finns i landet? När ska barnen ha könsstympning? De frågorna kommer påverkas om hur barnet ska vara i framtiden.

För det första föddes jag i Somalia och där uppfostrades jag av mina föräldrar. När jag var 4 år började jag koranskola och jag slutade koranskolan precis när jag fyllde 10 år. Därefter började jag en vanlig skola fastän jag studerade i skolan bara 3 år.

I Somalia har man utbildat sig i ett annat system där lärarna har fått slå eleverna. T.ex om eleven kom försent, skolkade, gjorde inte sina läxor, eller var elak mot andra då har lärarna rätt att slå eleverna liksom deras föräldrar.

För det andra uppfostrades jag i ett annat system och där gäller religion och kultur. I Sverige när barnet är 1-3 år går hen till dagis och tvärtom i Somalia var jag hemma när jag var 3 år och jag lekte olika lekar med de som var samma ålder som mig. När jag var i denna ålder kunde jag inte ens äta själv och min mamma brukade ge mig mat med sina händer men ändå var jag nöjd.

För det tredje finns det i världen något som heter barnkonvention som visar flera möjligheter och som barnen har rätt att få. Till exempel att varje barn har rätt att överleva och att utvecklas. I Somalia finns inte barnkonvention men i stället finns det något som är nästan lika barnkonventionen som gäller islam religion och där får man inte straffa barnet om hen är under 15 år. Sedan får man inte i andra länder straffa barnen om barnet är under 18 år t.ex att man inte får sätta barnet i fängelse .

Avslutningsvis vill jag nämna en gång till att det är bra att barnen ska uppfostras till bra liv i ett land där det inte finns krig där i stället finns det frihet och jämlikhet för att kunna ha ett lyckligare liv.
För mig hade jag inte flera möjligheter i min barndom liksom att gå dagis, förskola eller ha mobil tv spel hemma och jag hade ett svårt liv. Jag vill att mina barn kommer få dessa möjligheter som jag missade i min barndom.

 

 

Hur var skolan när jag var liten?


När jag var liten och bodde i Iran, kommer jag ihåg att skolan hade stora skillnader med den skola som jag studerar i just nu. Vi hade dåliga student förhållanden med en dålig situation. Allt var enkelt och eleverna trivdes inte men de hade ingen möjlighet och chans att byta skola, särskilt för flyktingar. De hade inget värde och möjlighet för att iranska människor bara tänker på sig själva, och bara de hade möjlighet och allt, de får inte betala för skolan, boken osv men flyktingar måste betala för skolan, boken och allt. Och när jag såg det blev jag mycket ledsen och besviken och tänkte varför är det så. Vi är alla människor och har samma värde men varför tänkte de inte så på det?

När jag var liten gjorde jag ett skämtsak mot min lärare som de alla klasskamrater skrattar så mycket åt. En dag gjorde jag inte mina läxor så lärare blev mycket arg och sa till mig du måste städa klassrummet efter lektionen. Jag sa ok det ska jag göra. När de alla gick ut sätter jag tuggummi på min lärares stol och hällde lim på bordet. När min lärare kom till klassen och satt på stolen och la sina händer på bordet kunde hon inte röra sig själv och alla mina klasskamrater skrattade på en gång åt läraren. Min lärare blev mycket arg och skrek Farihaaaaaaaaaaa gå ut och kom nästa gång med din mamma. Jag sprang från klassen med ett skratt.

Några år senare när vi kom till Sverige var allt superbra. Sveriges människor var mycket trevliga och hade varmt välkomnande emot flyktingar. I Sverige förstår jag på riktig att det fortfarande finns medmänskligheten. De var mycket snälla mot varandra. Alla barnen i Sverige har samma rättigheter och värde och alla har liknande chans och möjlighet i framtiden. Tvärtom hade jag ingen bra och glad barndom men jag är mycket glad för min lillebror eftersom han kan växa upp i en bra situation och ha en bra framtid.

Jag har varit nästan två och halv år i Sverige. Jag vet inte om jag kan stanna kvar eller inte men jag hoppas att jag kan stanna i Sverige för att jag vill studera och jobba i samhället. Kvinnor har bara i Sverige samma rättigheter. Iran och Afghanistan trots att de hade nästan samma språk, kultur, tradition, religion och var ett land i det förflutna. Men jag vet inte varför de har grymhet mot afghanmänniskor. I stället i Sverige har vi inget gemensam kultur, språk och religion, men de förstår väldigt bra flyktingar och jag är mycket tacksam i Sverige. Och i framtiden jag vill också hjälpa alla människor på samma sätt.

Skolan i Sverige är fantastisk och man kan välja vad man vill och det är jättebra. Det finns roliga ämne t.ex bild , musik och annorlunda idrott. Vi har lunch på skolan och det är skitbra som de bryr sig mycket om eleverna. Situationen i skolan är också lugn skön och fin. Eleverna har möjlighet att använda teknologi och internet och hitta mer och mer information. De har olika ämnen med snälla lärare. Där finns ingen diskriminering mot eleverna. Jag drömmer att den här skolan finns bara i min vision men nu såg jag det på riktig.

Nu bor jag i ett underbart land som bryr sig mycket om barnen, kvinnor, och vi har trygghet i samhället. På det hela taget vill jag bara tänka på framtiden. Jag hoppas att alla människor kan växa upp i en bra miljö med trygghet.

 

 

Skillnad mellan killar och tjejer


Numera finns det olika skillnad mellan killar och tjejer. Det var en vår som jag satt och fikade med min familj. Vi pratade om min syster som skulle börja universitet och fortsätta studera och sen pratade vi om morbrors familj och hans barn. Hans dotter och son var på sista året i gymnasiet och de ville fortsätta universitet men deras pappa sa till dem att bara hans son kan fortsätta och hans dotter måste sluta studera efter gymnasiet.

Då ringde min kusin och min mamma skulle hjälpa henne och prata med morbrodern att hon får fortsätta universitet. Då tog min mamma telefonen och började prata med henne och min mamma sa att hon ville hjälpa henne att hon inte skulle oroa sig och sen ringde min mamma till hans bror och bjöd honom hem. Han kom hem och hälsade på alla och satte sig bredvid mig och började prata sen frågade han mig om skolan och jag svarade att det gick bra och att jag ska börja universitet och då blev han glad och sa att jag ska försöka hitta ett bra universitet och fortsätta studera.

Min mamma sa att min syster har accepterats i ett bra universitet och ska bli lärare snart och då svarade min morbror att det inte behövs att en tjej ska gå på universitet, att de istället skulle vara hemma och tar hand om familjen. Min mamma sa att det är fel att kvinnor är hemma och berättade för honom att hans dotter måste fortsätta plugga och går på universitet som min syster. Hon sa till henne att min kusin försökte mycket för att kunna studera på universitet och har stor dröm för framtiden och han måste supporta henne istället för att vara ett problem för henne.

Vid den här tiden tänkte jag tillbaka på historien om Malala Yousafzai, hon var en tjej från Pakistan som krigade mot Taliban för att få studera och de försökte att mörda henne men kunde inte. Jag tänkte varför kunde jag fortsätta plugga men inte hon som var en tjej! Det var konstig för mig den här morbrors mentalitet. Gud skapade likaledes man och kvinna och de måste ha samma rättighet i hela världen men det är inte så.

Jag förstår inte min morbror, varför tänkte han så här?
Ibland är familjer bekymrade över sina tjejer och de vill alltid hålla de från problem av olika slag men de vet inte hur?

I stället för att hjälpa till och lösa problem är de själva ett problem för sina barn och jag tror att min morbror försökte hjälpa henne men visste inte hur?
Dessutom beror det på kultur, till exempel om man har lärt sig fel handling från sina föräldrar att tjejer inte går i skolan eller universitet för att de tror inte det är fel.

Avslutningsvis vill jag säga att tjejer och killar ska ha lika värde och båda ska ha en bra utbildning så att de kan bestämma själva hur deras framtid blir.

 

 

Hur påverkar datorspel våra ungdomar idag?


Varför spelar man datorspel? Hur känner man sig när man spelar datorspel? Är det bra att man spenderar flera timmar att spela datorspel?
Jag tycker att dataspel är jättekul när man spelar det för att det är fantastisk nöjesaktivitet. Jag kommer berätta vad jag trodde på dataspel innan jag började spela det.

Jag har duktiga kompisar som spelar dataspel och de är kloka hur dataspel spelas. Förut hade jag inte intresserat att spela dataspel för att jag trodde att det är inte en rolig grej och det är tråkigt att spendera mer tid. Mina kompisar har alltid sagt till mig eller uppmuntrar mig till dataspel “det sägs att behandla andra som du själv vill bli behandlad”.
Jag började i alla fall att spela dataspel. Det är jättekul när man spelar det. Jag älskar det här spelet för att det är lätt att man spelar vart som helst.

Den ena faktorn som jag vill börja med är språket. Man lär sig många språk när man spelar dataspel t.ex engelska, svenska osv. Om du inte kan engelska så blir det svårt att spela för att man måste kommunicera mycket och man måste följa instruktionerna som ges.
Till exempel om du dör eller skadas så måste du kunna säga jag behöver hjälp eller om du attackeras behöver du skyddas. Språk är bra i verkligheten för att det hjälper dig att förstå vad du ska göra.

Den andra faktorn är strategi för att när man spelar dataspel använder man hjärnan mycket för att vinna matcher. Till exempel om du spelar FIFA fotboll så måste du kunna attackera snabb och göra mål för att orka klara dig i spelet. Dessutom måste du försvara dig om du attackeras.
Jag tror att strategi är jätteviktigt för att man tänker flera stegen innan man gör något. Till exempel i FIfA fotboll tänker man vilken formation passar bäst eller vilken spelare ska vara med i matchen.

Den tredje faktorn är samarbete för att du spelar med dina kompisar. Ni lär er att arbeta tillsammans och umgås med varandra. Dessutom är det lätt att du får nya vänner om du spelar dataspel. Du måste lära dig att samarbeta med någon annan för att kunna vinna allting. Till exempel om du inte samarbetar med dina kompisar vinner du inte matchen och matchen slutar med ett dåligt resultat. Samarbete är bra i verkligheten för att om man har ett jobb med flera personer så måste man vara överens och samarbeta med alla och spel hjälper dig mycket.

Därtill lär man sig att inte ge upp något. Exempelvis när man spelar dataspel finns flera spel. Varje spel har olika nivåer och man kämpar att gå vidare. Det händer ibland att man förlorar matchen och flyttar ner så man kommer inte ge upp. Man försöker börja samma nivå igen. Man lär sig spelet hur man kan lösa eller klara olika situationer om det händer i ens liv.

Avslutningsvis vill jag säga en gång till att dataspel är roligt att spela och man känner sig glad. Det är viktigaste i vårt liv är att man bör vara glad. Det finns alltid fördelar och nackdelar med allt. Dataspel kan hjälpa dig att utveckla dig själv men spela inte för mycket och spendera inte fler timmar. Försök att göra dina läxor och att plugga till prov inom skolan eller universitet.

Jag skulle uppmuntra er till dataspel eller något annat spel att spela. Spel är inte dåligt för er, tvärtom det är bra.

 

 

Hur känns det när man reser till okända länder?


När jag var 15 år gammal blev jag tvingad att lämna mitt land på grund av några problem jag hade. Först försökte jag att någon annan skulle smuggla mig från Afghanistan till Iran och vidare. Vi åkte från Herat till gränsen mellan Afghanistan och Pakistan, på vägen såg jag många folk som skulle smuggla. Jag var ledsen och det var helt svårt för mig att lämna min familj och det var min första gång som jag skulle smuggla men det gick inte eftersom gränsen var stängd mellan Pakistan och Iran. Sen kom jag tillbaka till Herat och jag skaffade ett pass och sen åkte jag till Iran. Där var jag 3 dagar hos min faster och sen blev vi smugglade till Turkiet.

Vi var 7 personer i en liten bil. Vi satt i bilen och 12 timmar var vi på väg tills vi kom till bergen. Då lämnade de oss till två män. Sen sa de att vi måste promenera 3 timmar på bergen tills vi kommer till gränsen mellan Iran och Turkiet. Under promenaden föll jag ner två gånger. Det var nära att jag ramlade ner men det var en sten jag höll hårt stenen och sen kom min bror och hjälpte mig.

Sen fortsatte vi promenera till gränsen Turkiet och där lämnade de oss till en annan man. Han skjutsade oss till ett hus där satt vi 2 dagar och sen flyttade de oss till Ankara och där satt vi 2 dagar till och de flyttade oss till en sjö. Där var flera grupper som ville komma till Europa och det var också några smugglare. Där jag såg en kille som filmade smugglarna. De såg honom och de slog honom som fan. De ville kasta honom i havet. Folket bad de att släppa honom och de släppte honom och de sa att det är sista gången som ni filmar. Sen satt vi i en uppblåsbar båt. Efter 45 minuter var vi i Grekland. Sen kom vi fram lite lugnare till Sverige.

 

 

Varför måste ungdomar gifta sig under 18 år?


Det finns många länder där det inte är förbjudet att gifta sig under 18 år. Det är en typ av tradition mer än religion. Å andra sidan är det förbjudet att man gifter sig under 18 år i många länder. Jag har läst en bok som heter “Stjärnlösa Nätter”. Den handlade om en kille som heter Amaar och han var tvungen av sin familj att gifta sig. Då tänkte jag berätta om en tjej i min släkt som också var tvingad att gifta sig.

En av mina släktingar var tvingad av sin familj att gifta sig. Tjejen var 14 år gammal och hon kände sig dålig eftersom hon hade gift sig och hon hade så många problem som hade påverkat hennes liv t.ex att vara gravid. Dessutom avbröts hennes studier för att hon gifte sig under åldersgränsen.

Det finns massa faktorer som leder flickor / pojkar att gifta sig under 18 år. Många familjer som är fattiga, har mycket barn och vill bara bli av med dem. Mannens familj betalar hemgift till flickans familj och tar hand om henne efter bröllopet. Det finns många familjer som tänker på framtiden att när ungdomarna börjar bli vuxna gör de förbjudna saker (som t ex att ha sex innan man gifter sig). Då är det bättre att ungdomarna gifter sig och att man förklarar till oss som är ungdomar och hjälper oss att bestämma eller säga vad är rätt och vad är fel, men inte bestämma om de ska gifta sig. Istället tvingas man att begå hedersmord.

I arabiska länder har haft vi en typ av tradition som fångade flickor och pojkar. Det innebär att flickan ska gifta sig med den pojken när de blir vuxna. Det betyder att familjer bestämmer barnens liv innan de är vuxna eller känner varandra. Jag tycker att när tjejen vill gifta sig då måste hon tycka om den mannen som hon ska fortsätta hela livet med honom till de dör. Det är svårt att hon gifter sig om hon är tvungen eller älskar en annan man, då kan hon inte fortsätta sitt gifta liv och det blir så dåligt om hon får barn i framtiden. Det är okej att familjen kan ge råd för oss.

En del säger att kärlek kommer inte om vi är tvungen. Jag tror inte på det för att om hon och han inte har varit kär innan, och har tid att känna varandra mer kan det hända att de blir kära. Men om hon/han tycker om någon annan eller hade en pojkvän/flickvän innan och de var tvunget blir svårt det att fortsätta med det livet.

Svenska regler att man kan inte gifta sig innan 18 år det är bra för de som bor i Sverige och till de ungdomarna som kan leva utan att deras föräldrar polisanmäler. Men det finns många som reser utanför landet för att de kan gifta sig under 18 år och kanske de kommer inte tillbaka. Då Sverige kan inte göra något.

Avslutningsvis jag är inte för att tvinga ungdomarna att gifta sig för att de är fortfarande små och de har inte den här förmåga att ta hand om mannen och barnet. Om man gifter sig under åldersgränser kan det leda till negativa konsekvenser. Det är viktigt att på något sätt sprida informationen och utbildning att man har rätt välja och förbjuda det som kallas “barnäktenskap”.

 

 

Min sport

I början gillade jag inte alls boxning, jag tyckte att det var en tuff och gammal sport. Men desto mer jag körde blev det roligare, nu tränar jag 4 dagar i veckan.
Mohamed Ali var han som inspirerade mig till boxning när jag var liten, jag brukade titta på hans matcher på youtube.

Boxning är en friidrott, det är någonting som jag intresserar mig för på min fritid för att i början var det ilskan och frustration som jag behövde ta ut men nu efter ett och ett halvt år så känner jag mer kärlek och respekt för sporten. Jag blev imponerad av flera personer som har utvecklats tack vare den här sporten som till ex. Floyd Mayweathers och Badou jack.

I dagsläge kör jag hårt med träning och min dröm är att vara ett boxnings proffs. Här om dagen satt jag och tittade på Badous match och blev förvånad på hur folket reagerar på hur mycket pengar de tjänar, otroliga och onödiga summor säger vissa. Många säger att de inte ska tjäna så mycket pengar men jag tycker att de förtjänar det eftersom de riskerar sina liv när de kommer in till ringen. Folk som bara snackar utan att ha en aning om vad en boxare har gått igenom. Den pressen de lever i är verkligen otrolig mycket. Deras träning är sjukt intensiv och krävande, och den takten håller de tills matchen.

Jag avslutar med att jag älskar boxning och tycker det en jätterolig sport och vill rekommendera till alla att prova den någon gång.

 

 

Hur känns det när vi vaknar på morgonen?

Jag är en person som älskar att sova längre på morgonen. Jag tycker det är jobbigt att vakna tidigt varje morgon. När jag föreställer mig att gå upp tidigt varje morgon till skolan så blir det jobbigt. Varför jag älskar att sova längre är för att jag gillar min säng och att det är mysigt.
Det finns personer som inte bor nära skolan. Dom måste vakna tidigare än andra för att ta sig dit, även om dom är sömniga.

“Killar”
De flesta killarna bryr sig inte om hur de ser ut.
De som bor nära skolan “då jag är en av dem” brukar vakna varje morgon klockan åtta, men dom jag känner brukar oftast ha samma problem som mig. Varför måste vi vakna tidigt på morgonen? Jo, det är för att vi ska iväg för att plugga för vår framtids skull.
Vissa dagar bryr vi oss om utseende och andra dagar inte.

“Tjejer”
Jag frågade ut några tjejer som jag känner om hur deras morgon ser ut. Vad är skillnaden mellan killar och tjejer? De frågorna jag ställde var, när går ni upp? Är det jobbigt? Vem väcker er? Vad gör ni så tidigt?

Några tjejer jag känner svarade, oftast går de upp 05.00 för att sminka sig, fixa håret, äta frukost, och sen ta sig till skolan. Dom har en väckarklocka på sina telefoner som brukar väcka dom. “Ibland kan det vara jobbigt att vara tjej” svarade en av dom p.g.a att vi är utseendefixerade.

Självklart finns det lika mycket killar som tjejer som bryr sig om sitt utseende, men ibland brukar tjejer tänka mer på det.
Ibland brukar jag tänka för långt, tänk om vi inte bodde nära skolan, då skulle jag ha varit tvungen att gå upp tidigt varje dag, tänk om man missar bussen och kommer sent till lektionen, missar man första passet så missar man mycket.

Det finns några personer som tänker mycket innan läggdags, vissa är kära, vissa tänker på sin inkomst, familj, memoarer, jobb, drömmar, och så vidare vilket leder till att de inte får någon sömn. “Finns någon som bedömer dig utan att veta vad som hänt dig” Jag hörde en gång att de flesta ungdomarna i Thailand tar självmord p.g.a. stress i skolan enligt iransk källa. Självklart ska man gå till skolan och försöka ändra inställning, det är inte så jobbigt att gå upp tidigt på morgonen om man är motiverad och har ett mål.

Jag är en person som har svårt att gå upp tidigt, men det är något som måste ändras, livet handlar inte om att vara lat, stanna hemma och inte göra något. Vi har så mycket att ge, vi har en framtid att tänka på. Om vi inte tänker på vår framtid nu, hur ska vi då försörja våra framtida barn?

Sådana saker får mig att vakna upp och vilja gå upp tidigt till skolan, för att fixa min egna framtid. Känslan att gå upp tidigt är jobbig, man går upp ur en varm och gosig säng till det kalla, men efter några minuter så vaknar man till och inser varför.

Vi har så mycket känslor inne i oss, blandade känslor, lata känslor, pigga känslor och mycket annat, det är exakt vad som händer mig när jag vaknar på morgonen.

Fördelen med att vakna tidigt på morgonen är att man kan äta frukost i lugn och ro och göra sig redo för dagen utan att stressa.

Nackdelen med att inte vakna tidigt på morgonen är att man får en stressig dag och man kan ej äta frukost och det kan skada ens kropp både psykisk och fysisk.

 

Förändringar!

Jag föddes 2001 i ett litet land i Latinamerika.
Jag växte upp i en traditionell familj och det betyder att jag hade en barndom utan mobiltelefoner, datorer, dataspel...

Vilken tur jag hade! Jag gjorde många roliga saker eftersom jag inte hade en mobiltelefon. Då var jag tvungen att gå ute och leka, promenera, cykla, röra på mig, prata med mina grannar, osv. Jag lekte nästan varje dag ute, bokstavligen, eftersom i mitt land finns det ingen vinter bara regnperioden, men regnet hindrade mig inte från att gå ut, tvärtom, var det roligare.

Det var länge sen och nu bor jag i Sverige och jag har en mobiltelefon men inte bara jag, också de som är 6, 7 år gamla eller yngre, då undrar jag hur och när de kommer att lära sig att vara envisa, eftersom jag samtidigt lärde mig att cykla och jag kunde inte, men jag fortsatte försöka. När ska de lära sig att njuta naturen medan de är hemma?

Min barndom var en viktig del av mitt liv och å ena sidan tror jag att om jag hade haft en mobiltelefon skulle jag inte ha gjort så mycket som jag gjorde. Å andra sidan vet jag att det kommer många nya saker varje dag och det inte kan vara som det var när jag var liten, allt förändras, och det är bra men jag menar inte att alla måste kasta sina mobiltelefoner just nu, nej, jag menar att vi bör använda dem måttligt och inte missbruka.
Om det är svårt även för vuxna att kunna lämna mobiltelefonen ett tag, tänk på hur är det för ungdomar, svårt eller hur?

Vi är nästan alltid med telefonen i handen, och vi förlorar mycket när vi gör det, tid, tillfälle, kompisar, stunder, liv... Vi kan lära oss mycket om vi håller undan mobiltelefonen, och glöm inte att vi bör kontrollera dem och att de inte kontrollerar oss.

 

Människor och djur

Egentligen vi människor är snälla mot vissa djur men vi visar ingen förskoning mot andra djur. De som vi äter är de som vi har hemma.

En dag på lördagen när jag var ute nära sjön jag såg en man med hund och stekt kyckling att äta. Medan jag satt på marken, plötsligt tänkte jag med mig själv att vad är skillnaden mellan djur och djur och varför vi människor tar hand om hunden bättre än andra djur. Sen tänkte jag varför han är ute med hunden nära sjön? Istället, han kan komma med sitt barn. Sen jag gick nära honom och frågade varför han är ute med hunden, eller kanske han har ingen familj? Sen jag sa till honom att har han barn och han sa att han har barn och han har fru men han gillar att gå ut med hunden.

Och sen han visade mig intressanta saker med sin hund. Hans hund kunde dansa fint på marken och hunden kunde öppna bildörren och hämtade upp några saker för att hjälpa mannen. Sen kunde vi höra barns röster medan de spelade med bollen, barnen var med sina föräldrar men utan hunden. Det var väldigt vackert att titta på. Jag tänker att hunden är ett bra djur att hjälpa människor till exempel vid polisstationen eller att leka med hunden eller ta hand om huset och för att eliminera depression man kan använda hundar. Men när man har barn, behöver man inte ha hund eftersom man måste ta hand om barnen och fokusera att vara en bra mamma eller pappa för barnen. Sen jag såg en kvinna med sina barn och barnen hade en hund och de lekte med hunden och barnen var jätteglada med hunden. Och jag gick nära henne för att fråga om hunden och hon sa att hunden var som en födelsedagspresent för hennes barn.

Jag tänker att vissa människor tar hand om hunden därför de har inga barn. Vissa människor har hund som de leker med och vissa människor gillar inte att ha hund och de tänker att hunden kan störa dem. Vi människor tänker olika.

© 2017 Prins Wilhemgymnasiet. All Rights Reserved. Designed By JoomLead
Flens Kommun, Prins Wilhelmgymnasiet, 642 37 FLEN | Leveransadress: Violentorget 7 | Entréadress: Violentorget 5 | Telefon: 0157- 430 504 | E-post