www.prinswilhelmgymnasiet.se

Vykort ha en skön sommar!
SOMMARLOV
Höstterminen startar 19/8
Eleverna i år 1 börjar 09.30
Elever år 2-3 börjar 12.00

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM

Stipendiater från PW till Lise Meitnerdagarna

Stipendium i Fysik: Lise Meitnerdagarna 16-18 november 2018Stipendium i Fysik: Lise Meitnerdagarna 16-18 november 2018, Alba Nova, Stockholm, arrangerad av Svenska Fysikersamfundet.

Hibatollah Gamal Mohnna och Mouaz Qutrieh i klass NA17 på det Naturvetenskapliga Programmet har tilldelats ett stipendium i fysik. Detta stipendium innebär att få deltaga i Lise Meitnerdagarna 16-18 november 2018 i Stockholm, en konferens för fysikintresserade gymnasieelever från hela landet.

Deltagarna träffas i Stockholm under 3 dagar för att delta i föreläsningar om kvantfysik, stjärnor, rymdsonden Rosetta och vågkraft. Dessutom workshops där stipendiaterna får delta i fysikexperiment såsom elektrondiffraktion, bestämma elektronens laddning och massa eller att hitta nya exoplaneter.

Lise Meitner (1878-1968) var en österrikisk fysiker som disputerade i fysik 1905 vid Wien´s universitet med sin avhandling om värmeledning inspirerad av den kände fysikern inom statistisk termodynamik, Ludwig Boltzmann. Flyttade till Berlin 1907, där hon kom att arbeta tillsammans med kärnfysikern Otto Hahn och tolkade experiment utfärdade av Otto Hahn som fission (kärnklyvning). (Otto Hahn tilldelades senare nobelpriset i kemi 1944 för denna upptäckt). 1926 fick Lise Meitner en professur i fysik vid Berlins Universitet och blev därmed den första kvinnliga professorn i Tyskland. Lise Meitner var judinna och på grund av ökade förföljelser i nazityskland blev hon tvungen att fly landet 1938 och hamnade i Sverige. Efter kriget arbetade hon vid KTH och dåvarande Stockholms Högskola där hon deltog i arbetet att utveckla den första svenska kärnreaktorn R1.

Länkar till Lise Meitnerdagarna och till Svenska Fysikersamfundet: